Behandelmethoden
De volgende methoden worden in deze praktijk gebruikt:

Orthomanuele geneeskunde (methode Sickesz)
Manuele Geneeskunde
McKenzie Methode
Manuele Therapie volgens Marsman
Specifieke oefentherapie
Injectietherapie
Medicatie

Manuele geneeskunde

De manuele geneeskunde werd eveneens in de zestiger jaren door niemand minder dan Ir Frits Philips in ons land geïntroduceerd. 

 

Evenals bij de orthomanuele geneeskunde wordt de manuele geneeskunde toegepast bij klachten die voorkomen uit het bewegingsapparaat. Anders dan bij de orthomanuele geneeskunde wordt er uitsluitend  gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom en de perifere gewrichten.

 

De behandeling bestaat uit mobilisaties (vaak met speciale technieken) en manipulaties. Een MANIPULATIE is een snelle korte beweging om de beweeglijkheid van een gewricht te herstellen. Een manipulatie gaat vaak gepaard met een knappend geluid. In de volksmond wordt wel gesproken van "kraken". Een manipulatie uitgevoerd door een ervaren arts is niet pijnlijk en de risico's zijn nihil. Na de behandeling kunnen de klachten in eerste instantie nog aanhouden. Ook kan men last hebben van napijn. Dit is van tijdelijk aard en varieert van persoon tot persoon. Een pijnstiller kan vaak uitkomst bieden.

Een veel gehoorde vraag betreft het verschil tussen manuele therapie en manuele geneeskunde. Manuele geneeskunde wordt beoefend door artsen met een universitaire opleiding als basis voor de diagnostiek en behandeling. Deze diagnostiek beperkt zich dan ook niet tot alleen het bewegingsapparaat maar omvat vrijwel alle medische problematiek. Uiteraard is het therapeutische arsenaal van een manuele geneeskundige niet beperkt tot handgrepen alleen. Als arts kan hij/zij injecties toedienen, geneesmiddelen voorschrijven en onder meer radiologische diagnostiek laten verrichten.

A. Mulder, Van de Mortelstraat 204, 2203 JL Noordwijk, 071 36 205 82, info@sportmed.nl